Grooming

Uiterlijke verzorging van de hond en kat
Om uw kat mooi en gezond te houden dient u zijn vacht dagelijks te verzorgen. De spieren worden erdoor gestimuleerd, vuil, overtollig huidvet, dood haar en huidschilfers verdwijnen en de bloedcirculatie wordt erdoor bevorderd. 
Veel katten lijken goed voor zichzelf te kunnen zorgen, maar de meeste vinden het leuk om daarbij door de baas of bazin een beetje geholpen te worden. Twee katten zullen vaak elkaar schoonmaken. De moederpoes wast haar pasgeboren jongen van top tot teen; zo blijven hun vachtjes schoon en wordt de circulatie en de productie van urine en ontlasting bevorderd. Zich wassen schijnt een instinct te zijn. Drie weken oude kittens beginnen al onhandigen pogingen in die richting te ondernemen. Op een leeftijd van zes weken zijn de meeste eral aardig goed in. De eerste aanwijzing dat een poes krols wordt, is dat ze zich voortdurend uitgebreid wast, vooral in de omgeving van de vagina. 
De Oosterse Korthaarkatten met hun korte vacht, lange neus en lange tong kunnen zichzelf prima verzorgen. Hun langharige neefjes en nichtjes daarentegen, met hun lange vacht, korte neus en korte tong, hebben problemen bij het wassen. De ene soort heeft dus meer hulp nodig dan de andere en als ze eenmaal aan de verzorgingsbeurt gewend zijn vinden ze het allemaal prettig. 
Het is het beste van de uiterlijke verzorging van uw kat een dagelijkse routine te maken. U doet het, bijvoorbeeld, altijd vlak voor het eten, zodat hij er aan gewend raakt dat hij eerst wordt gekamd, geborsteld en aangehaald en daarna als beloning een goed maal ontvangt. Zo wordt ook voor komen dat er teveel losse haren in de maag belanden. In de natuur, waar katten voor zichzelf moeten zorgen, wordt de haarbal uit de maag opgehoest, te samen met veertjes en stukjes muizen vel. Als uw kat op het kamerbreed tapijt iets uitkotst wat nog het meest aan een grijze leverworst doet denken, dan is er dus geen reden voor ongerustheid. Het is slechts een haarbal. Tamme katten,  vooral de langharige soorten, kunnen  te veel haarballen in hun maag krijgen. Als deze niet uitgebraakt worden, raken de darmen ermee verstopt. In het ergste geval is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Geregeld kammen is duidelijk een beter alternatief. 
De dagelijks terugkerende uiterlijke  verzorging kan een speciaal, een heel katteleven durende band scheppen tussen eigenaar en kat. U behoort ermee te beginnen als uw kat nog een kitten is en er altijd, hoe het dier er ook aan toe mag zijn, mee door te gaan.
Jonge katjes zien het als een spelletje - ze bijten en vechten met kam en borstel; drachtige poezen hebben waardering voor de zorg die u aan lichaamsdelen waar ze niet bij kunnen besteedt; in hun eigen vertrek zien dekkaters naar deze dagelijkse ceremonie uit; katten die te ziek zijn om het zelf te kunnen vinden het heerlijk als u ze schoonmaakt; en bejaarde poezen, die niet al te veel interesses meer hebben, voelen zich goed door de speciale aandacht en zorg. De verzorging bevordert dus de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kat en voor de eigenaar voegt deze een extra dimensie toe aan de relatie tussen mens en huisdier.